HALOLAJ KÜLSŐLEG ?

HALOLAJ KÜLSŐLEG ?
 
HALOLAJ KÜLSŐLEG ?
 
A viking népek számára a halolaj elsősorban nem az étrend, hanem a háztartás elhagyhatatlan kelléke volt (a tengeri halakban gazdag táplálkozás biztosította számukra a legfontosabb tápanyagokat).
A "Lysi" szó, amely termékeink márkaneve, kettős jelentésű: jelenti egyrészt magát a halolajat, másrészt pedig értelmezhető fényként, fényhozóként is (izlandi nyelven a fény neve ljós). Ennek magyarázata, hogy Izlandon  - miként Skandinávia sok más vidékén is - a lámpásokban használt olaj halolaj volt, amelyet sokkal olcsóbban tudtak beszerezni, mint a sokáig luxuscikknek számító petróleumot.
A halolajat sokféleképpen hasznosították, a világítás mellett elsősorban csónakok, hajók, halászati felszerelések, valamint a ruházat vízhatlanná tételére, szigetelésére, tartósabbá tételére. Izlandon a mai napig használt eljárás a faiparban a feldolgozandó fa halolajjal történő átitatása.  Ugyancsak halolajjal dörzsölték be a nyergeket, hámokat, bőrből készült lószerszámokat is. 
A halolajat a múltban bőrápolásra is használták: bár illata meglehetősen markáns, a halász népek számára ez nem jelent okot a mellőzésére. A bőr, elsősorban az erősen igénybe vett kéz halolajjal történő bedörzsölése megvéd a a hideg, a szél, a fagy és a nedvesség kártékony hatásától.
A modern kozmetikai ipar általánosan elismert jó hatása ellenére viszonylag ritkán és akkor is csak kis mennyiségben használja alapanyagként a halolajat, ennek oka a markáns halas illat, amelyet tompítani vagy teljesen elnyomni többnyire csak agresszív, mesterséges adalékokkal lehet. Ugyanakkor egy-két cseppnyi halolaj belekeverése a szokásos bőrvédő krémekbe fokozhatja azok jótékony hatását - javasoljuk kipróbálását! 
 


 
 
Megosztom Facebook-on  
Nyomtatás  
Ajánlom ismerősnek