G.Y.I.K.

G.Y.I.K.

Hogyan kell tárolni a Lysit?

A Lysi  (halolaj)  bontatlan üvegben szobahőmérsékleten évekig tárolható. Felbontás után a kellemesebb íz érdekében érdemes hűtőszekrényben tartani.

Milyen üledék keletkezik a felbontott üvegben?

A hűtés miatt a szobahőmérsékleten folyékony lysi zsírtartalmának  egy része megdermedhet, ez az üveg fenekére alászáll. A termék minőségére nincs befolyással,  esztétikailag zavaró lehet, melyet  kiküszöbölhetünk, ha a hűtőszekrényből kivett üveget egy darabig ismét szobahőmérsékleten tartjuk.  Az üledékképződést minimálisra csökkentendő a gyártás során a terméket hidegen  szűrjük, így az üvegekbe már többszörösen megszűrt olaj kerül.

A Lysi hidegen sajtolt olaj?

Sokan egy kategóriába sorolják a lysit a növényi eredetű hidegen sajtolható olajakkal, leginkább olivával - de ez tévedés.
A tőkehal és hering májából olaj nem préselhető hidegen, a folyékony zsiradékot hőkezeléssel nyerjük, melyet aztán hideg szűrőrendszereken át tisztítunk.

Mi az a hidegtisztítás?

A lysi gyártási folyamatának azon része, amikor a készterméket lehűtjük, hogy a zsírkristályokat leválasszuk az olajról. Így a hűtőszekrényben való tároláskor sokkal kevesebb üledék képződik.

Veszélyes-e a lejárt szavatosságú lysi fogyasztása?

Az európai előírásoknak megfelelően a gyártósorokról lekerülő termékeket 3 év szavatossági idővel jelöljük.
Laboratóriumunkban folyamatosan ellenőrizzük termékeink eltarthatóságát, méréseink azt mutatják, hogy a megfelelően tárolt lysi akár évekkel a szavatossági idő lejárta után is képes  minőségét őrizni. Gyártóként természetesen nem célunk, hogy  lejárt szavatosságú termék forgalomban legyen a világban, de fogyasztása egészséget  nem károsít.