MI IS AZ AZ OMEGA-3?

MI IS AZ AZ OMEGA-3?


Az omega-3 zsírsavakról

Az omega-3 zsírsavak ún. telítetlen zsírsavak, amelyeknek az egészségre  - elsősorban a szívre és az érrendszerre – gyakorolt jótékony hatása az 1930-as évek óta ismert. Az évtizedek óta folyó kutatások egyértelműen igazolták, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket fogyasztó népcsoportok (pld. Izland és Grönland lakossága) a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben sokkal védettebbek, mint az ilyen élelmiszereket ritkábban fogyasztó népcsoportok tagjai. Az utóbbi évtizedek statisztikai adatait összehasonlítva pld. azt látjuk, hogy Magyarországon a szív és a keringési rendszer megbetegedései a halálokok között közel kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint az izlandi lakosság körében. Az óriási különbség egyik oka kétségtelenül az izlandi lakosok egészségesebb, tengeri halakban gazdag táplálkozásában keresendő, az omega-3 zsírsavak közül az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) legfontosabb forrásait ugyanis egyes tengeri halak (pld. a lazac, a tőkehal és a hering) jelentik.

Az omega-3 zsírsavak gyógyhatását 2004-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal is elismerte.

Magyarországon, ahol a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elhalálozási okok között évek óta vezető helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri megbetegedések és ahol a magas vérzsír-szint lassan népbetegségnek számít, különösen fontos az omega-3 zsírsavak jótékony hatásának ismerete. Fontos az is, hogy az omega-3 tartalmú készítményeknél mindig ellenőrizzük, természetes forrásból származó, vagy szintetikusan előállított omega-3 zsírsavakat tartalmaz a készítmény. 

Az izlandi Lysi cég termékei esetében mindenki biztos lehet benne, hogy ellenőrzötten csak természetes forrásból – a hideg, tiszta izlandi vizekből kifogott, frissen feldolgozott halakból -  származó készítményeket fogyaszt.  

 
LYSI 

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG IZLANDRÓL – 1938 ÓTA