FOGYASZTHATNAK-E HALOLAJAT VÁRANDÓS KISMAMÁK?

FOGYASZTHATNAK-E HALOLAJAT VÁRANDÓS KISMAMÁK?
 
FOGYASZTHATNAK-E HALOLAJAT VÁRANDÓS KISMAMÁK?
 
A várandós kismamák halolaj-fogyasztásának kérdésében a tudomány képviselői megosztottak. Egyes orvosok és dietetikusok kifejezetten ajánlják halolaj fogyasztását a terhesség alatt, mások éppen a halolaj magas A-vitamin tartalma miatt óva intenek tőle. Olyan nézet is ismert, amely szerint különbséget kell tenni a halak testéből és a halak májából előállított olaj között - míg előbbi fogyasztása hasznos és ajánlott, az utóbbi fogyasztása a nagy mennyiségű  A-vitamin bevitele miatt akár káros is lehet.

A szakirodalomban több kutatásról is beszámolnak, amely a kismamák halolajfogyasztása és a magzat, majd a megszületett gyermek egészsége közötti összefüggést vizsgálták:

Egy dániai kutatás során például 8729 várandós kismama részvételével a halolajfogyasztás és a terhesség időtartama közötti összefüggést kutatták, s arra a megállapításra jutottak, hogy az omega-3 zsírsavakat fogyasztó anyák esetében lényegesen kisebb volt a koraszülések aránya, míg ugyanez az arány sokkal magasabb volt azoknál a nőknél, akik a terhesség első két trimeszterében egyáltalán nem fogyasztottak halat. /Forrás: European Journal of Clinical Nutrition, 61,976-985/
Egy másik kutatás során, amelyet az Egyesült Királyság területén 11.875 várandós kismama bevonásával végeztek, arra az megállapításra jutottak, hogy a terhesség alatt tengeri eredetű táplálékot (pld. tengeri halakat, rákokat)  fogyasztó anyák gyermekeinek átlagos IQ-ja magasabb volt, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt egyáltalán nem fogyasztott ilyen ételeket. /Forrás: ALSPAC (The Avon Longitudinal Study of Parents and Children): Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood, The Lancet, 369, 578-585/
Egy harmadik kutatásban (J.A. Dunstan és mások 2006-os kutatása) 98 családot vizsgáltak, összefüggést keresve az anyák terhesség alatti halolajfogyasztása és a gyermekek 2 és fél éves korban mérhető készségeinek szintje között. Az anyák egy része a terhesség utolsó 20 hetében napi 4 gr., 2.2 gr. dokozahexaénsavat (DHA) és 1,1 gr. eikozapentaénsavat (EPA) tartalmazó halolajat, míg az anyák másik csoportja ugyanebben az időben napi 4 gr. olívaolajat fogyasztott.  A gyermekek esetében többek között a növekedést, a beszédkészséget és a kéz-szem koordináció fejlődését vizsgálták, s azt mutatták ki, hogy növekedésben és beszédkészségben nem volt számottevű különbség, míg a kéz-szem koordináció sokkal jobban fejlődött azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt halolajat fogyasztott. /Forrás: J.A. Dunstan et alt: Cognitive Assessment at 2 1/2 years following fish oil supplementation in pregnancy: a rendomized controlled trial, Archives of Disease in Childhood and Fetal Neonatal Education, 2006. december 21./

Amiben minden kutató egyetért: az omega-3 zsírsavak és vitaminok természetes formában, tengeri eredetű táplálékként történő bevitele hasznos és ajánlott a várandósság ideje alatt. Ami a halolaj-készítményeket illeti, a következőkre kell ügyelni:
1. Garantált-e a felhasznált halolaj tisztasága, nem tartalmaz-e mesterséges adalékokat (magyarul: valóban halból van-e a halolaj)? Kapszulás készítmény esetén mi a termék pontos összetétele?
2. Mekkora a halolaj-készítmény vitamintartalma? (Ezt az adatot minden termék esetén kötelező feltüntetni a csomagoláson.)
3. Fokozott óvatosság ajánlott a szintetikus omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények esetében! (A szabályok pontos betartása esetén egyébként ezeket nem is szabad halolajként forgalmazni!)

Kismamák a halolaj fogyasztásának megkezdése előtt mindenképpen kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát! A kérdés eldöntéséhez szívesen rendelkezésre bocsátjuk bármelyik általunk forgalmazott termék hivatalos certifikációját, részletes, laboratóriumi elemzését.Köszönjük figyelmüket!

 
 


 
 
Megosztom Facebook-on  
Nyomtatás  
Ajánlom ismerősnek